Aan verbouw- en nieuwbouwprojecten binnen de eigen organisatie gaat een proces van voorbereiding vooraf. De voorbereidingsfases voor deze projecten zijn bij uitstek geschikt om pro-actief te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek in de toekomstige werkomgeving. Daarnaast moeten vóór aanvang van de bouwactiviteiten (preventief) veiligheids- en overlastbeperkende maatregelen getroffen worden om de arbeidsrisico’s in de omgeving van de bouwactiviteiten te beheersen. Proactieve en preventieve maatregelen zijn vaak doeltreffender, werken kosten- en tijdsbesparend en verlagen de arbeidsrisico’s.
Bij alle fasen van het bouw- of renovatieproces (te beginnen bij het Programma van Eisen) zorgen dat, met de indeling van het toekomstige gebouw, de gebouwtechnische voorzieningen en de inrichting van werkruimten, rekening wordt gehouden met veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerkers.
In de directe omgeving van de bouwwerkzaamheden zorgen voor een veilige situatie met zo weinig mogelijk overlast voor eigen medewerkers.
De technische (veiligheids)eisen voor gebouwen zijn beschreven in het Bouwbesluit. Organisatorische verplichtingen staan in de Arbowet. In de bijlagen van diverse wetgeving wordt verwezen naar normen die vaak gebruikt worden bij ver- en nieuwbouw. Bij het bepalen van maatregelen voor het verbeteren van de veiligheid en gezondheid (tijdens de bouw én in de gebruiksfase) geldt altijd de arbeidshygiënische strategie: eerst bij de bron aanpakken. Als dit niet mogelijk is hebben collectieve voorzieningen (technische en organisatorische maat-regelen) voorrang boven persoonlijke bescherming(smiddelen).
Veiligheid en gezondheid aan gebouw en inrichting
Helaas komt het regelmatig voor dat in de aanloop van nieuw- en verbouw projecten de arbeidsomstandigheden niet de aandacht krijgen die het verdient. Er wordt voornamelijk gekeken naar het architectonisch ontwerp en in mindere mate naar de omstandigheden waar men uiteindelijk in moet werken.
Onderwerpen die aandacht vragen voor arbeidsomstandigheden zijn onder andere:
Voor specifieke werkruimten worden uiteraard specifieke eisen gesteld.
Deze eisen zijn niet altijd bekend bij architecten. Veelal komen pas na ingebruikname van de werkruimten onveilige, ongezonde of onprettige situaties aan het licht. Dit betekent dat er achteraf nog aanpassingen gedaan moeten worden.
De risico’s zijn dan:
Verbouw- (en soms ook nieuwbouw)activiteiten geven veelal verschillende vormen van gevaar of overlast naar de omgeving van de bouwplaats:
De opdrachtgever dient tijdens alle fasen van het ver- of nieuwbouwproject te zorgen voor deskundige inbreng, een goede communicatie met de medewerkers en het tijdig treffen van de juiste technische maatregelen. Zie figuur 1 en de uitleg van de taken en maatregelen.
Zoals bij de inleiding is beschreven is het doel van dit hoofdstuk om tijdens de ver- en nieuwbouwwerkzaamheden overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarnaast met als doel om het beoogde bouwwerk geheel op te leveren volgens de vigerende wet en regelgeving, om te komen tot een veilige en gezonde werkomgeving.
figuur 1
De taak van de arbofunctionaris is om in alle stadia van de bouw/verbouw plannen te beoordelen, te beginnen bij het Programma van Eisen. De opdrachtgever moet dan ook de arbofunctionaris vroegtijdig betrekken bij de plannen. Het vooraf adviseren en beoordelen van het Programma van Eisen heeft verreweg de voorkeur boven het corrigerende werk achteraf.
Wanneer de toekomstige gebruikers (vertegenwoordiging van) betrokken worden bij de inrichting van ‘hun’ werkplek en de plannen voor het bouwproces, kunnen tijdig onpraktische en onveilige situaties worden ontdekt en opgelost. Bovendien groeien de medewerkers mee met de nieuwe werkomgeving. Informatieverstrekking vóór aanvang van de bouwactiviteiten aan de medewerkers vermindert de overlast. Zij kunnen aangeven welk overlast niet acceptabel is en, indien nodig, zelf aanvullende maatregelen nemen om de hinder te vermijden. Ook is de overlast beter te accepteren als men weet waarvoor de werkzaamheden nodig zijn en weet dat alle mogelijke maatregelen genomen zijn. Een bij de bouw betrokken coördinator kan een rol vervullen bij de voorlichting van de getroffen maatregelen, c.q. de beoogde uitvoering en communicatie tussen de betrokken partijen.
Door in alle fasen van een verbouw- of nieuwbouwproject veiligheid en gezondheid mee te nemen bij het vaststellen van de plannen, worden veel problemen tijdig aangepakt. Zowel gebouw-technische – als inrichtingseisen zijn van belang. De onderwerpen op hoofdlijnen zijn:
De overlast is het eenvoudigst te beperken door van tevoren de activiteiten door te nemen op veiligheid en gezondheid voor zowel de gebruikers als de bouwers. De onderwerpen op hoofdlijnen zijn:
Inbreng arbofunctionaris
Communicatie en voorlichting
Stel in de eigen organisatie een contactpersoon aan voor de informatievoorziening richting de werknemers. Deze kan tevens de klachten opnemen en voor oplossingen zorgen.
Technische maatregelen voor veiligheid en gezondheid bij verbouw en nieuwbouw
Neem met de opdrachtgever, opdrachtnemer en/of uitvoerende partij in alle fasen van de bouw de plannen door op het gebied van veiligheid en gezondheid. Gebruik hiervoor de checklist (bijlage 1, pag. 74). Schakel bij het bepalen van de risico’s en het nemen van veiligheids- en gezondheids-maatregelen ook bij alle fasen de arbofunctionaris in voor hulp en advies. Indien de deskundigheid te kort schiet, schakel ook kerndeskundigen in zoals een arbeidshygiënist of veiligheidskundige (van de eigen arbodienst). De verschillende fasen van de bouw vragen verschillende acties:
Technische maatregelen voor overlastbeperking tijdens de bouw
Nederlandse richtlijnen
Arbowet
• Artikel 3 Arbobeleid
• Artikel 5 Inventarisatie en evaluatie van risico’s
• Artikel 10 Voorkomen van gevaar voor derden
• Artikel 15 Deskundige bijstand op het gebied van bedrijfshulpverlening
• Artikel 19 Samenwerking verschillende werkgevers.
Arbobesluit
• Artikel 2.5c Interne noodplan
• Artikel 2.5e Deskundige bijstand
• Artikel 2.23 t/m Artikel 2.31: Bouwproces (w.o. V&G-plan)
• Artikel 3.4 Elektrische installaties
• Artikel 3.5g Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging of brand
• Artikel 3.6 Vluchtwegen en nooduitgangen
• Artikel 3.7 Veilig gebruik van vluchtwegen en nooduitgangen
• Artikel 3.8 Brandmeldingen en brandbestrijding
• Artikel 3.9 Noodverlichting
• Artikel 3.11 Vloeren, muren en plafonds van arbeidsplaatsen
• Artikel 3.25 Eerstehulpposten
• Artikel 3.27 Algemene vereisten
• Artikel 6.1 Temperatuur
• Artikel 6.2 Luchtverversing
• Artikel 6.3 Daglicht en kunstlicht
• Artikel 6.8 Lawaai, maatregelen ter voorkoming of beperking van de blootstelling bouwproces.
Noot:
Hierboven zijn alleen de eisen voor arbeidsomstandigheden genoemd. In het Bouwbesluit zijn voor alle soorten gebouwen eisen voor veiligheid opgenomen. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld de milieuvergunning en het Gebruiksbesluit van toepassing zijn. Het is niet mogelijk om alle wet- en regelgeving te benoemen in deze catalogus.